Wednesday, July 29, 2009

Grimod

Alexandre Balthazar Laurent Grimod de La Reynière - най-гастрономест в семейство на гастрономи - чийто дядо умира задавяйки се със pâté de foie gras, и чийто баща както разправят бил най-изтъкнатият епикуреец в цял Париж, което ще рече и в цял свят. Balthazar - покрай всичко друго е и име на дванайсет литрова бутилка за вино или шампанско.
Роден в 1758 (годината в която умира Том Рипли), или иначе казано тридесет години преди Революцията - време достатъчно [и благотворно] за формиране на вкус.
Между 1803 и 1812 пише и издава ежегодно по един том на L'Almanach des gourmands и поставя началото на нови литературни форми като гастрономически трактат, рецензии (на ресторанти и магазини) и пътеводители. Нека не забравяме, че чревоугодничеството е един от седемте смъртни гряха и дори либералната Encyclopédie на Дидро и Д'Аламбер, укорява "изтънчената и неконтролируема обич към добрата храна".
В търсене на материал за Алманаха, всяка сряда, той кани дванайсет приятели на вечеря, продължаваща пет часа, и опитвайки и дискутирайки храната изпратена им от различните ресторанти, те променят съдбините на не един или двама готвачи.
Съвременникът му - прочутият Брия-Саварен - е признат за по-добрия стилист, Гримод обаче е създателят на този свят.
Екстравагентен и екцентричен, остроумен и с мрачно чувство за хумор, любител на лудории - обявява собствената си смърт, поканва на погребението най-близките си приятели; в момента в който трябва да се формира погребалното шествие, вратите на трапезарията се отварят и там цъфва нашият херой, усмихнат, жив и здрав и дава най-разкошното угощение правено някога; в името на храната, приятелите прощават шегата - Grimod de La Reynière маестрото на перото и вилицата е нямал пръсти.
През целия си живот, той е се е хранил, готвил и писал със стоманени куки.

No comments: